Crunchy Sugar-free Nutella = Hrskava Nutella bez šećera


(Scroll down for recipe in English)

Jednostavno savršena.
Ne sadrži šećer, gluten, mlijeko i mliječne proizvode, umjetne arome i sladila.


Recept

za 1 teglicu (cca. 330 g)

300 g lješnjaka
1 žl kokosovog ulja (tekućeg)
1 žl kakaa
1 mahuna vanilije
stevija (po želji)


Lješnjake tostirati 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Za to vrijeme po dužini prerezati mahunu vanilije na pola i nožem pažljivo odstraniti sjemenke iz unutrašnjosti.


Lješnjaci su gotovi kada poprime laganu zlaćanu boju i ugodno mirišu - ne smiju zagoriti jer će postati gorki. Zatim ih izvaditi iz pećnice, ostaviti trenutak da se ohlade te ih protrljati čistom kuhinjskom krpom kako bi se uklonile opne.

Očišćene lješnjake ubaciti u blender. Dodati kokosovo ulje i sjemenke vanilije. Pulsirati i povremeno  promiješati žlicom uklanjajući namaz sa stijenki sve dok se ne dobije smjesa željene konzistencije - hrskavija ili glatkija. Pred kraj ubaciti kakao i zasladiti po želji. Ja sam na kraju odlučila u potpunosti izostaviti steviju jer su mi tostirani lješnjaci i vanilija dali dovoljno slatkoće.



Ostaviti da se ohladi, a zatim prebaciti u teglicu i servirati. Čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od nekoliko dana (što neće biti nikakav problem).

U slast!

Za 1 žlicu:

Kalorijska vrijednost: 
73 kcal

Proteini: 
1.5 g

Masti: 
7 g

Ugljikohidrati (Šećeri):
1 g (0.5 g)

Dijetalna vlakna: 
1.1 g

Bogato vitaminom A i kalijem.




Crunchy Sugar-free Nuttella

Simply prefect.

Sugar, gluten, dairy, artificial flavor and sweetener-free.

Recipe

for 1 small jar (cca. 330g)

300 g hazelnuts
1 tbsp coconut oil (melted)
1 tbsp cacao powder
1 vanilla pod
stevia (optional)

Roast hazelnuts for about 10 minutes in an oven preheated to 180°C. In meantime, remove the seeds from the vanilla pod by cutting it in half lenghtwise and scraping carefully with a knife.

Hazelnuts are done when golden brown and fragrant - do not over bake, they tend to burn and become bitter. When slightly cooled, rub with a clean kitchen towel to remove skins. 

Then transfer into a blender with coconut oil and vanilla seeds. Pulse and scrape the sides with a spoon or a spatula, repeating untill desired consistency of the spread is achieved - crunchy or smooth. When it is nearly the way you want it, add cacao and sweeten to taste. I ended up not adding the stevia at all, since I found the roasted hazelnuts and vanilla made the spread sweet enough.

Let cool to room temperature, then transfer into a jar and serve. Keep in fridge and consume within few days.

Enjoy!

For 1 tablespoon.

Caloric value: 
73 kcal

Proteins: 
1.5 g

Fats: 
7 g

Carbohydrates (Sugars):
1 g (0. g)

Fiber: 
1.1 g

High in vitamin A and potassium.





Facebook

Instagram

Popularni postovi